E-PsikoKaunseling

Penyatuan Psikologi dan Kaunseling
Menjana Legasi Realiti Rasional Pada Ruang Lingkup Berbeza

JOB Malaysia- Gerbang Kerjaya Interaktif Anda

www.jobsmalaysia.gov.my

 

Temuduga Dan Kerja

TIPS TEMUDUGA 1

Mitos No. 1: Calon yang paling layak akan dapat tawaran kerja.

Kerapkali ada kebenarannya tentang perkara ini - terutamanya apabila seseorang itu mengenali seseorang yang lain, selalunya bila ada syarikat yang mengambil kakitangan dalaman untuk kenaikan pangkat. Walaubagaimanapun, ini bukanlah selalu terjadi. Sekiranya seseorang itu berkemungkinan paling layak mendapat jawatan tersebut, ada beberapa kriteria penting yang patut dipatuhi (itupun bukan satu jaminan).

Ini termasuk :-

    Ø      penemuduga mahir tentang apakah bentuk soalan yang akan ditanya dan mereka sentiasa peka tentang kebenaran di atas setiap jawapan yang diterima. Kedua-dua perkara ini nampak mudah, tetapi saya pasti yang sebahagian besar daripada mereka yang mengendalikan temuduga itu tidak mendapat apa-apa bentuk latihan pun, tiada pengalaman sebagai penemuduga dan kerapkali mereka tidak membuat apa-apa persediaan pun untuk temuduga itu.

    Ø      penemuduga tidak mungkin tertarik tentang sifat fizikal, berperwatakan cantik, sifat lucu dan sebagainya terhadap seseorang calon temuduga. Perkara-perkara tersebut adalah agak susah hendak diatasi walaupun oleh seorang penemuduga yang berpengalaman.

    Ø      calon temuduga telah mempelajari bagaimana cara untuk menunjukkan kemahiran mereka dengan jelas, pencapaian terbaik mereka dan bagaimana mereka boleh menyumbang kepada peningkatan prestasi syarikat.

    Ø     tidak akan berlaku pertindihan keperibadian di antara penemuduga dan calon temuduga.

    Ø      kedua-dua pihak tidak berhadapan dengan apa-apa masalah.

Sesetengah majikan – selalunya yang telah dikritik kerana pernah memilih calon yang salah pada masa dahulu – telah membuat satu garis panduan pengambilan pekerja yang profesional supaya dapat mengurangi dari berlakunya kesilapan. Ada waktunya prosedur ini banyak membantu dan amat berkesan dalam membuat pemilihan calon, tetapi ia tidak menjamin yang calon yang paling layak mendapat tawaran jawatan itu. Akhirnya satu analisis telah dibuat, yang pemilihan seseorang untuk mengisi sesuatu jawatan memerlukan sekurang-kurangnya seorang individu untuk membuat keputusan, dan tidak kiralah apa pun usaha yang dibuat untuk menghapuskan fikiran subjektif, sifat pilih kasih dan telah pun ada pilihan sendiri – walaubagaimanapun berusaha untuk menjauhinya.

Di dalam dunia yang unggul ini, calon yang terbaik untuk sesuatu jawatan itulah yang mendapatnya; sebaliknya, kebenarannya calon yang menunjukkan prestasi terbaik semasa temuduga yang mendapat kemenangan. Pengajaran yang dapat diambil dari sini ialah : 

Ø      jangan secara otomatik menarik diri dari memohon sesuatu jawatan jika sekiranya anda dapat tahu sudah ada calon yang lebih layak ada memohon jawatan yang sama. Jika sekiranya anda berusaha untuk membuat persediaan yang secukupnya, ada kemungkinan besar anda akan menjadi calon pilihan – terutamanya apabila calon yang seorang lagi mengambil mudah dan tidak membuat apa-apa persediaan untuk menghadiri temuduga. 

Ø      jika sekiranya anda mendapat tahu anda paling layak untuk mengisi jawatan tersebut jangan sekali-kali mengambil mudah tentang temuduga itu. Hendaklah berkelakuan seperti anda sedang bersaing dengan musuh yang amat menakutkan. Ambil masa untuk membuat persediaan dengan teliti. Bukan bererti anda mempunyai pengalaman, anda telah tahu bagaimana hendak menyampaikan pendapat anda semasa menghadapi temuduga. 

 

ISU-ISU UTAMA DALAM KERJAYA LELAKI

 

KEPERLUAN  KERJAYA  LELAKI

Satu keperluan untuk membina satu program kaunseling bagi membantu kaum lelaki menilai kembali peranan mereka, menyemak keyakinan dan juga nilai-nilai dalam semua gaya hidup mereka termasuklah hubungan mereka dengan perempuan sama ada dirumah mahupun di tempat kerja. Kaunselor kerjaya sangat penting kepada perubahan social, kesan perkembangan kerjaya dan hubungan interpersonal dirumah dan di tempat kerja.

 

1)    KETAKUTAN PADA FEMINISME

 

Sifat kelelakian dikaitkan dengan :

•       Mempunyai kuasa, diiktiraf sebagai seorang pemimpin bagi sesuatu hal yang dilakukan.

•       Tenaga, kelayakan jasmani, kekuatan dan stamina untuk melakukan sesuatu bagi jangka masa yang lama, kerja yang memenatkan dan ketahanan badan pada tekanan tanpa henti.

•       Berfikiran logik dan analitik, kecekapan intelektual, pemahaman tentang bagaimana sesuatu perkara itu berjalan.

•       Prestasi, cita-cita, kejayaan di tempat kerja, semakin maju, mendapatkan keuntungan bagi kepentingan diri dan keluarga,

 

Sifat kewanitaan dikaitkan dengan :

•       Lemah lembut, penurut, seseorang yang tidak tegas, mangsa kepada orang lain yang mempunyai kuasa, dan bersedia untuk dieksploitasikan

•       Daya tubuh badan yang terhad bagi mempertahankan usaha untuk mencapai matlamat.

•       Emosi, gerak hati, kemungkinan membuat keputusan mengikut gerak hati tanpa memikirkan secara analisis.

•       Menjaga rumah tangga, menguruskan keperluan suami dan anak-anak.

 

 

 

Skovholt (1990) telah meneliti perbezaan jantina dari segi keterbukaan diri, dan membuat kesimpulan bahawa lelaki gemar untuk mengelak daripada hubungan emosi antara satu sama lain. Selain itu, beliau menyatakan bahawa wanita lebih bersedia untuk mendedahkan mengenai peribadi berbanding lelaki.Kesimpulan lain yang diboleh ialah ketakutan pada sifat kewanitaan ini merupakan salah satu faktor utama yang memberi sumbangan kepada lelaki untuk menghindari keintiman emosional.Jelas bahawa ketakutan pada sifat kewanitaan ini merupakan satu topik yang tepat dalam membantu orang memahami impak kepada sosialisasi peranan jantina.

 

2)    PERSPEKTIF PENEMPATAN PENCAPAIAN DAN KEJAYAAN

 

•       Menurut Russo, Kelly dan Deacon (1991), lelaki telah ditentukan untuk melihat kejayaan dan prestasi kerja sebagai pengukuran utama dalam pengukuran sifat kelelakian.

•       Penyelidikan ini mencadangkan bahawa pekerjaan lelaki penting kerana ia mewakili statusnya dalam masyarakat dan merupakan asas utama untuk mengukur kejayaan sepanjang hidup.

•       Basow (1992) menyatakan bahawa lelaki ditentukan sebagai seorang yang berjaya.

•       Selain itu, seorang lelaki yang mempunyai tingkah laku yang obsesi akan merangsang dirinya untuk mencari kuasa dan kawalan yang begitu agresif.

•       Lelaki yang obsesi akan menunjukkan pola tingkahlaku kerja dan jelas, mereka memerlukan kaunseling kerjaya untuk membantu mereka mencapai perspektif pencapaian dan kejayaan

 

3)    BELAJAR UNTUK BEREHAT

•       Ciri-ciri kelelakian seperti berdaya saing, berkemandirian dan kepercayaan pada diri amat berharga untuk membantu lelaki belajar untuk berehat.

•       Sifat kelelakian dikaitkan dengan kerja yang menggunakan tenaga dan menyebabkan stress.

•       Menjadi pasif lebih sinonim dengan wanita dan lelaki menjurus kepada berehat secara berterusan.

•       Kail dan Cavanaugh (1996) menyarankan agar ada keseimbangan antara kerja dan bercuti kerana ia merupakan suatu perkara yang menjadi sumber kepada kepuasan seseorang individu.

•       Herr dan Cramer (1996) pula menyatakan kepuasan terhasil apabila waktu rehat adalah untuk harga diri dan kesihatan diri secara holistik.

•       Kerjaya sebagai kaunselor dapat memberikan perkhidmatan yang berharga dengan membantu individu untuk menentukan sesuatu secara praktikal, memuaskan dan bersantai mengisi masa lapang.

 

4)    EMOSI YANG TERBATAS

•       Hasil kajian pada 1970-an oleh Skovholt (1978), beliau menyatakan bahawa ungkapan emosional dan pendedahan diri merupakan satu masalah yang serius bagi lelaki.

•       Lindsey (1990) pula memberi tumpuan pada perspektif sosial bagi pembangunan peranan jantina, memberi pendapat bagi ungkapan kesedihan, kepedihan atau kelebihan dianggap tidak memiliki sifat kelelakian.

•       Perasaan takut yang dianggap tidak memiliki sifat kelelakian menyebabkan ramai lelaki menolak untuk bersikap terbuka, jujur dan ekspresif.

•       Lelaki dan wanita telah membangunkan dua gaya dan tahap komunikasi yang berbeza. 

•       Wanita lebih ekspresif dan lebih mementingkan hubungan interpersonal.

•       Tahap yang berbeza dan gaya komunikasi yang berlainan boleh mengundang kepada salah faham dan konflik dalam pelbagai situasi sosial, termasuklah interaksi di rumah dan di tempat kerja. .

 

5)    MENANGANI PERSAINGAN

•       Lelaki telah terbiasa agar mereka sentiasa mementingkan persaingan dan kemenangan kerana ia  dianggap penting bagi mengekalkan sifat kelelakian.

•       Lelaki gemar menguji tahap kelelakian mereka di tempat kerja.

•       Persaingan yang sengit diantara rakan sekerja menyebabkan mereka menjadi seorang yang enggan untuk bersikap jujur dengan rakan-rakan mereka sendiri sehingga mereka mengalami kesulitan untuk mengembangkan hubungan interpersonal.

•       Persaingan sengit antara individu ini berkait rapat dengan persekitaran kerja, stress dan kebimbangan.

 

6)    BELAJAR UNTUK MENGENALI PERILAKU YANG MEROSAKKAN DIRI

Menurut Friedman dan Rosenman (1974) :

Jenis A:

•       Orang yang mempunyai gaya hidup secara keseluruhannya dipercepatkan dengan penglibatan dalam beberapa jenis fungsi.

•       Sifat-sifat lain ialah pergerakan berlebihan, ketidaksabaran, daya saing, kegelisahan dan cepat dari segi berjalan, makan dan bergerak.

•       Di tempat kerja, jenis A mempunyai sifat kuat mendesak dan berusaha untuk mengambil bahagian dalam sebahagian besar tugas, tugas pekerjaan dan peristiwa yang berlaku di tempat kerja.

•       Individu jenis A memberi kesan bahawa mereka dapat memenuhi semua cabaran dan berjaya menghadapi apapun rintangan terutama di tempat kerja

 

Jenis B :

•       Adalah sebaliknya.

•       Mereka dicirikan sebagai tenang, mempunyai keupayaan untuk berehat dan kekurangan rasa waktu yang mendesak

 

MENUKAR PERANAN LELAKI DALAM DUAL KERJAYA DI RUMAH

•       Lelaki mungkin mengalami kesukaran untuk berkongsi peranan keluarga

•       Salah satu masalah utama ialah pengurusan tugas-tugas rumah tangga.

•       Kaunselor perlu mendorong mereka supaya berkongsi tugas dalam rumah tangga.

•       Konsep tanggungjawab bersama adalah langkah menuju pembelajaran baru bagi menerima pola-pola yang mungkin memerlukan perubahan peranan untuk kedua-dua suami isteri di rumah

 

KEPERLUAN SURI RUMAH LELAKI

•       Menurut Hoffman (1983), pada tahun 40-an sekitar tahun 1940 hingga 1980, peratusan ibu-ibu bekerja yang memiliki anak berusia 18 tahun ke bawah meningkat daripada 8.6% kepada 56.6%.

•       Selain itu, Chadwick & Heaton (1992)  turut menyatakan bahawa turut berlaku perubahan sosial secara dramatik berkenaan wanita yang memiliki anak di bawah umur 6 tahun bekerja di luar rumah adalah sebanyak 12% pada tahun 1950 dan pada tahun 1991 angka ini mencapai ke paras 57%.

•       Peratusan ini menekankan bahawa kemungkinan terdapat lebih ramai lelaki terlibat dengan dasar yang penting dan mereka berkongsi dalam urusan rumah tangga ataupun soal penjagaan anak.

•       Soalan yang biasanya berkaitan dengan isu ini adalah bagaimana lelaki bertindak balas terhadap peranannya sebagai suri rumah.

•       Russell (1982) melaporkan bapa yang terlibat secara bersepadu dalam hal ini berasa bosan dengan peranan mereka, dan tertekan dengan teman-teman lelaki yang lain.

•       Radin (1983) dan Sagi (1982) mendapati penjagaan bersepadu ini memberikan suatu pengalaman kepada bapa berkenaan hubungan bapa-anak.

•       Semakin banyak kita belajar mengenai masalah lelaki apabila mereka berhadapan dengan penjagaan anak dan urusan rumah tangga maka semakin banyak pendekatan bimbingan dan kaunseling yang mungkin wujud.

•       Sementara itu, pertimbangan kaunseling berkenaan istilah househusband atau lelaki sebagai suri rumah adalah meliputi kaedah-kaedah bagaimana untuk menangani ejekan daripada rakan sebaya, kebosanan, pengurusan rumah tangga, konflik peranan dan cara mengimbangkan tugas rumah dengan kerjaya.

 

APLIKASI INVENTORI SDS -MINAT KERJAYA

Inventori atau alat ujian meruapakan perkara biasa yng digunakan oleh Psikologis atau kaunselor dalam menilai diri Klien tersebut. Oleh itu dalam mengenalpasti Minat Terhadap Kerjaya terdapat pelbagai alat ujian yang boleh menilai minat kerjaya kita. Salah satu darinya ialah InVeNTori MinaT KerJYa - SDS (Self DiRected Search) oleh John Holland dan pernah di alih bahasakan oleh Sidek Mohd Noah.

SDS ini sangat membantu sekiranya seseorang itu masih tidak faham ke mana sepatutnya kariernya dikembangkan. Oleh itu alat ujian ini sangat membantu para pelajar dan pencari pekerjaan.

BAHAGIAN A : KESUKAAN

ARAHAN

Tandakan (  /  ) pada Y pada perkara-perkara yang anda rasa suka melakukannya. Tandakan  (  /  ) pada T pada perkara-perkara yang anda rasa tidak suka buat.

 

Bil

Item

Y

T

1

Membaiki alat-alat elektrik

 

 

2

Membaiki alat-alat makanik

 

 

3

Membuat benda daripada kayu

 

 

4

Memandu trak atau traktor

 

 

5

Mengikutu Kursus Lukisan Mekanik

 

 

6

Menggunakan alatan kerja logam dan mesin

 

 

7

Mengubahsuai enjin kereta atau motorsikal

 

 

8

Mengikuti Kursus Seni Perusahaan

 

 

9

Mengikuti Kursus Kerja Kayu

 

 

10

Mengikuti Kursus Auto Mekanik

 

 

11

Membaaca buku dan majalah sains

 

 

12

Bekerja dalam makmal penyelidikan

 

 

13

Membuat kerja dan projek sains

 

 

14

Mencipta model roket dan kapal terbang

 

 

15

Bekerja menggunakan alatan kimia

 

 

16

Membaca subjek-subjek tertentu yang khusus

 

 

17

Mengikuti Kursus Fizik

 

 

18

Mengikuti Kursus Kimia

 

 

19

Mengikuti Kursus Geometri

 

 

20

Mengikuti Kursus Biologi

 

 

21

Melakar, melukis atau mewarnakan

 

 

22

Menonton lakonan drama

 

 

23

Mereka bentuk perabot dan bangunan

 

 

24

Bermain alat muzik dalam kumpulan muzik atau okestra

 

 

25

Berlatih menggunakan alatan muzik

 

 

26

Menghadiri pertunjukan pentas atau muzik

 

 

27

Mencipta potret atau foto

 

 

28

Membaca buku-buku lakonan

 

 

29

Membaca atau menulis sajak

 

 

30

Mengikuti Kursus seni Lukis

 

 

31

Menulis surat kepada kawan

 

 

32

Menghadiri perjumpaan agama

 

 

33

Menggagotai kelab social

 

 

34

Menolong orang yang mempunyai masalah peribadi

 

 

35

Mengajar kanak-kanak

 

 

36

Menghadiri majlis parti

 

 

37

Menari

 

 

38

Menghadiri mesyuarat atau persidangan

 

 

39

Mengahadiri temasya sukan

 

 

40

Memulakan persahabatan

 

 

41

Mempengaruhi orang lain

 

 

42

Berbincang mengenai politik

 

 

43

Menguruskan perniagaan sendiri

 

 

44

Memberi ceramah

 

 

45

Menghadiri persidangan

 

 

46

Menjadi pemimpin kumpulan

 

 

47

Menyelia kerja-kerja orang lain

 

 

48

Menemui orang-orang penting

 

 

49

Mengetuai kumpulan dalam mencapai matlamat

 

 

50

Mengambil bahagian dalam kempen politik

 

 

51

Menaip bahan-bahan bertulis atau surat

 

 

52

Mengira angka-angka dalam urusan perniagaan dan urusan kira-kira

 

 

53

Menggunkan mesin perniagaan

 

 

54

Menyimpan rekod belanjawan perniagaan

 

 

55

Mengikuti Kursus Menaip

 

 

56

Mengikuti Kursus Perniagaan

 

 

57

Mengikuti Kursus Simpan Kira-kira

 

 

58

Mengikuti Kursus Matematik Perdagangan

 

 

59

Menyimpan surat-surat laporan  dan rekod fail

 

 

60

Menulis surat-surat perniagaan

 

 

 

 

BAHAGIAN B : KECEKAPAN

 

ARAHAN

Tandakan (  /  ) pada Y jika yang anda tahu dan rasa  dapat mempelajarinya. Tandakan (  /  ) pada T jika anda tidak tahu dan tidak rasa dapat mempelajarinya.

 

Bil

Item

Y

T

61

Menggunakan jangka voltan

 

 

62

Menyelaraskan karburetor

 

 

63

Menggunakan alatan elektrik logam di bengkel seperti gerudi elektrik

 

 

64

Mengubah perabut atau perlatan kayu

 

 

65

Membaca blue print

 

 

66

Membaiki kerosakan elektrik yang mudah

 

 

67

Membaiki alat perabot

 

 

68

Membuat lukisan mekanik

 

 

69

Membaiki radio atau televisyen yang mudah

 

 

70

Membaiki kerosakan paip yang mudah

 

 

71

Memahami fungsi tiub hampa gas

 

 

72

Menamakan 3 jenis makanan yang mempunyai kandungan protein yang tinggi

 

 

73

Memahami unsure “ separuh hayat” dalam radioaktif

 

 

74

Menggunakan jadual logaritma

 

 

75

Menggunakan pengukur boleh ubah untuk operasi darab dan bahagi

 

 

76

Menggunakan mikroskop

 

 

77

Mengecam 3 gugusan bintang-bintang

 

 

78

Menerangkan fungsi-fungsi darah putih

 

 

79

Mentafsirkan formula kimia yang mudah

 

 

80

Memahami mengapa setelit buatan manusia tidak jatuh ke bumi

 

 

81

Menyanyi dalam kumpulan atau solo

 

 

82

Melakukan persembahan muzik bersorangan

 

 

83

Berlakon dalam sebuah lakonan

 

 

84

Membaca sambil menterjemah

 

 

85

Menterjemah gerak geri tarian moden dan balet

 

 

86

Melukis gambar manusia sehingga dapat dikenali

 

 

87

Mencipta lukisan atau ukiran

 

 

88

Membuat barang-barang dari tembikar

 

 

89

Mencipta pakaian, poster ataupun perabot

 

 

90

Menulis cerita atau sajak yang baik

 

 

91

Menerangkan sesuatu dengan jelas

 

 

92

Bekerjasama atau bekerja dengan orang lain

 

 

93

Melayan tetamu dengan baik

 

 

94

Mengajar kanak-kanak

 

 

95

Merancang hiburan bagi majlis tertentu

 

 

96

Menolong orang lain dalam kesusahan atau kesedihan

 

 

97

Menjadi sukarelawan di hospital, klinik atau di rumah kebajikan

 

 

98

Merancang aktiviti amal di sekolah

 

 

99

Meramal personaliti orang dengan baik

 

 

100

Melayan orang yang lebih tua dari saya dengan baik

 

 

101

Menyelia kerja-kerja orang lain

 

 

102

Membuat orang lain bekerja mengikut cara saya

 

 

103

Mempunyai semangat dan daya tenaga yang tinggi

 

 

104

Menjadi jurujual yang cemerlang

 

 

105

Mewakili kumpulan mengemukakan cadangan atau aduan kepada pihak berkuasa

 

 

106

Memenangi hadiah untuk kerja-kerja jurujual ataupun pemimpin

 

 

107

Mengelola kelab, pertubuhan atau kumpulan

 

 

108

Memulakan perniagaan sendiri

 

 

109

Menjadi pemimpin berjaya

 

 

110

Menjadi pendebat terbaik

 

 

111

Mengendalikan mesin fotostat ataupun mesin campur

 

 

112

Menulis terangkas untuk minit mesyuarat

 

 

113

Menyimpan surat-surat ataupun bahan-bahan bertulis dalm fail

 

 

114

Memegang jawatan dalam pejabat

 

 

115

Menggunakan mesin simpan kira

 

 

116

Menggunkan mesin taip atau komputer

 

 

117

Membuat  banyak kerja bertulis dalam masa yang singkat

 

 

118

Menggunkan mesin kira

 

 

119

Menggunakan  alat memproses data yang mudah seperti alat penebuk lubang

 

 

120

Menyimpan rekod bayaran atau jualan dengan rapi

 

 

 

BAHAGIAN C : NAMA PEKERJAAN

ARAHAN

Tandakan (  /  ) pada Y bagi pekerjaan yang nada rasa suka dan bersesuaian dan tandakan (  /  ) pada T jika kerja tersebut  tidak suka dan tidak bersesuaian dengan anda.

 

 

Bil

Item

Y

T

121

Mekanik kapal terbang

 

 

122

Operator jana elektrik

 

 

123

Pemasang paip

 

 

124

Pemandu jentera berat

 

 

125

Juru ukur

 

 

126

Merinyu binaan

 

 

127

Operator radio

 

 

128

Attendan pam minyak

 

 

129

Penggunting pokok

 

 

130

Pereka alat perkakas

 

 

131

Pengukir foto

 

 

132

Juruelektrik

 

 

 

 

 

Bil

Item

Y

T

133

Ahli kaji cuaca

 

 

134

Ahli biologi

 

 

135

Pengkaji cakrawala

 

 

136

Ahli zoology

 

 

137

Ahli kimia

 

 

138

Penyelidikan sains bebas

 

 

139

Penulis rencana sains

 

 

140

Penyunting jurnal sains

 

 

141

Ahli kaji bumi

 

 

142

Ahli botani

 

 

143

Penyelidik sains

 

 

144

Ahli fizik

 

 

 

Bil

Item

Y

T

145

Penyair

 

 

146

Pemimpin simfoni

 

 

147

Ahli muzik

 

 

148

Pengarang

 

 

149

Penulis bebas

 

 

150

Penyusun muzik

 

 

151

Peniaga seni lukis

 

 

152

Pelatih drama

 

 

153

Penyanyi konsert

 

 

154

Pengubah lagu

 

 

155

Pengarah pentas

 

 

156

Penulis skrip lakonan

 

 

 

 

 

Bil

Item

Y

T

 

157

Pendakwah / Mubaligh

 

 

 

158

Pakar jenayah kanak-kanak

 

 

 

159

Terapi pertuturan

 

 

 

160

Kaunselor perkhawinan

 

 

 

161

Pengarah padang permainan

 

 

 

162

Guru sains social

 

 

 

163

Psikologis perubatan

 

 

 

164

Pegawai kebajikan masyarakat

 

 

 

165

Penolong pegawai pendidikan

 

 

 

166

Kaunselor pelajar

 

 

 

167

Penyiasat kes sakit jiwa

 

 

 

168

Kaunselor kerjaya

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bil

Item

Y

T

 

169

Jurujual saham dan bon

 

 

 

170

Spekulator

 

 

 

171

Wakil pengilang

 

 

 

172

Penerbit televisyen

 

 

 

173

Pengurus hotel

 

 

 

174

Pegawai eksekutif

 

 

 

175

Pengurus restoran

 

 

 

176

Juruacara

 

 

 

177

Jurujual kereta

 

 

 

178

Jurujual harta/rumah

 

 

 

179

Pakar runding perhubungan

 

 

 

180

Pengurus kempen politik

 

 

 

 

 

 

Bil

Item

Y

T

181

Penyimpan kira-kira

 

 

182

Pakar kawalan

 

 

183

Penyemak belanjawan

 

 

184

Perangkawan

 

 

185

Jurutrangkas mahkamah

 

 

186

Kerani bank

 

 

187

Pegawai daftar undang-undang

 

 

188

Penilai harga

 

 

189

Kerani gaji

 

 

190

Penganalisis kewangan

 

 

191

Pemeriksa kira-kira bank

 

 

192

Akauntan cukai

 

 

 

 

ARAHAN: Bulatkan jawapan pada Y atau T dalam borang di bawah.

 

 

1

Y

T

 

11

Y

T

 

21

Y

T

 

31

Y

T

 

41

Y

T

 

51

Y

T

2

Y

T

 

12

Y

T

 

22

Y

T

 

32

Y

T

 

42

Y

T

 

52

Y

T

3

Y

T

 

13

Y

T

 

23

Y

T

 

33

Y

T

 

43

Y

T

 

53

Y

T

4

Y

T

 

14

Y

T

 

24

Y

T

 

34

Y

T

 

44

Y

T

 

54

Y

T

5

Y

T

 

15

Y

T

 

25

Y

T

 

35

Y

T

 

45

Y

T

 

55

Y

T

6

Y

T

 

16

Y

T

 

26

Y

T

 

36

Y

T

 

46

Y

T

 

56

Y

T

7

Y

T

 

17

Y

T

 

27

Y

T

 

37

Y

T

 

47

Y

T

 

57

Y

T

8

Y

T

 

18

Y

T

 

28

Y

T

 

38

Y

T

 

48

Y

T

 

58

Y

T

9

Y

T

 

19

Y

T

 

29

Y

T

 

39

Y

T

 

49

Y

T

 

59

Y

T

10

Y

T

 

20

Y

T

 

30

Y

T

 

40

Y

T

 

50

Y

T

 

60

Y

T

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

61

Y

T

 

71

Y

T

 

81

Y

T

 

91

Y

T

 

101

Y

T

 

111

Y

T

62

Y

T

 

72

Y

T

 

82

Y

T

 

92

Y

T

 

102

Y

T

 

112

Y

T

63

Y

T

 

73

Y

T

 

83

Y

T

 

93

Y

T

 

103

Y

T

 

113

Y

T

64

Y

T

 

74

Y

T

 

84

Y

T

 

94

Y

T

 

104

Y

T

 

114

Y

T

65

Y

T

 

75

Y

T

 

85

Y

T

 

95

Y

T

 

105

Y

T

 

115

Y

T

66

Y

T

 

76

Y

T

 

86

Y

T

 

96

Y

T

 

106

Y

T

 

116

Y

T

67

Y

T

 

77

Y

T

 

87

Y

T

 

97

Y

T

 

107

Y

T

 

117

Y

T

68

Y

T

 

78

Y

T

 

88

Y

T

 

98

Y

T

 

108

Y

T

 

118

Y

T

69

Y

T

 

79

Y

T

 

89

Y

T

 

99

Y

T

 

109

Y

T

 

119

Y

T

70

Y

T

 

80

Y

T

 

90

Y

T

 

100

Y

T

 

110

Y

T

 

120

Y

T

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

121

Y

T

 

133

Y

T

 

145

Y

T

 

157

Y

T

 

169

Y

T

 

181

Y

T

122

Y

T

 

134

Y

T

 

146

Y

T

 

158

Y

T

 

170

Y

T

 

182

Y

T

123

Y

T

 

135

Y

T

 

147

Y

T

 

159

Y

T

 

171

Y

T

 

183

Y

T

124

Y

T

 

136

Y

T

 

148

Y

T

 

160

Y

T

 

172

Y

T

 

184

Y

T

125

Y

T

 

137

Y

T

 

149

Y

T

 

161

Y

T

 

173

Y

T

 

185

Y

T

126

Y

T

 

138

Y

T

 

150

Y

T

 

162

Y

T

 

174

Y

T

 

186

Y

T

127

Y

T

 

139

Y

T

 

151

Y

T

 

163

Y

T

 

175

Y

T

 

187

Y

T

128

Y

T

 

140

Y

T

 

152

Y

T

 

164

Y

T

 

176

Y

T

 

188

Y

T

129

Y

T

 

141

Y

T

 

153

Y

T

 

165

Y

T

 

177

Y

T

 

189

Y

T

130

Y

T

 

142

Y

T

 

154

Y

T

 

166

Y

T

 

178

Y

T

 

190

Y

T

131

Y

T

 

143

Y

T

 

155

Y

T

 

167

Y

T

 

179

Y

T

 

191

Y

T

132

Y

T

 

144

Y

T

 

156

Y

T

 

168

Y

T

 

180

Y

T

 

192

Y

T

 

 (untuk maklumat lanjut sila hubungi  kaunselor.ilpipoh @gmail.com)

Setiap individu perlu membuat keputusan mengenai kerjaya dan mereka perlu menyesuaikan masalah yang berkaitan dengan pemilihan kerjaya kerana kerjaya merupakan  kegiatan utama dan menentukan cara serta gaya hidup seseorang. Dalam dunia pekerjaan yang semakin kompleks, pemilihan kerjaya telah menjadi masalah utama. Dalam hal ini, pemilihan kerjaya melibatkan tiga perkara, iaitu mengenal diri, mengenal dunia pekerjaan dan memadankan diri dengan pekerjaan.

Perkara penting di sini ialah faktor dalam menentukan kejayaan individu dalam sesuatu kerja iaitu faktor diri individu itu sendiri yang meliputi aspek personaliti, minat dan pencapaian. Minat yang tinggi terhadap aktiviti sesuatu pekerjaan dan mempunyai keupayaan peribadi untuk mendapat kepuasan daripada pekerjaan yang diceburi antara sebab mengapa seseorang itu menceburkan diri dalam sesuatu pekerjaan .

Selain itu, pemilihan kerjaya yang bersesuaian dengan minat dan personaliti seseorang amat penting untuk menjamin seseorang individu itu kekal dalam bidang yang diceburinya.

Pemilihan kerjaya yang tepat pada peringkat awal lagi berdasarkan kepada minat, bakat,personaliti dan kemahiran yang ada amat penting agar sesuatu kerja yang dilakukan itu memuaskan dan berada pada tahap cemerlang.

Oleh itu, alat ukuran SDS yang merupakan alat ukuran minat kerjaya yang berformatkan “Ya” atau “Tidak”boleh digunakan umtuk melihat keselarasan antara personaliti dan pemilihan kerjaya yang dibuat.Gerak balas individu terhadap item-item yang terkandung dalam ujian tersebut digunakan untuk menentukan bidang inat/personaliti.

Menurut Holland (1973), tingkah laku vokasional mempunyai kaitan dengan interaksi anatara enam jenis personaliti, iaitu Realistik (R), Investigatif (I), Artistik (A), Sosial (S), Enterprising (E), Conventional (C).

 

1. Realistik (R)

Jenis personaliti realistik ialah individu yang mempunyai kemahiran atletik atau mekanikal. Individu ini menghadapiersekitaran secara konkrit dan fizikal. Digambarkan sebagai materialistik, stabil dari segi emosi, tidak bersifat sosial. Contoh pekerjaan: Jurutera Awam, Operator Mesin, Ahli ilmu Perkebunan, Tukang Kebun. Contoh pekerjaan: Jurutera Awam, Operator Mesin, Ahli ilmu Perkebunan, Tukang Kebun.

 

2. Investigatif (I)

Jenis Investigatif ialah jenis individu yang mempunayi kemahiran saintifik dan matematik. Mengendalikan persekitarannya dengan menggunakan kecerdasan, memanipulasikan idea-idea, perkataan-perkataan dan lambang-lambang. Digambarkan sebagai individu yang mengelak daripada situasi sosial dan bersifat introvert. Contoh pekerjaan: Ahli Kaji Cuaca, Doktor Perubatan, Ahli fizik, Penyelidik Sains

 

3. Artisitik (A)

Jenis Artistik ialah jenis individu yang mempunyai kebolehan artistik dan inovatif. Menghadapi persekitaran dengan kebolehan intuisi dan suka bekerja dalam situasi yang tidak atau kurang berstruktur. Digambarkan sebagai individu yang bersifat asli, tidak gemar berkawan dan bersifat kewanitaan Contoh pekerjaan: Penyair, Penyanyi, Pelukis, Pengarang, Arkitek.

 

4. Sosial (S)

Jenis Personaliti Sosial ialah jenis yang suka bekerja dan berinteraksi dengan manusia. Mengendalikan persekitarannya dengan menggunakan kemahiran-kemahiran sosialnya dalam berkomunikasi. Digambarkan sebagai individu berimej positif mengenai dirinya, suka bersosial, gemar mengasuh, riang dan bertanggungjawab. Contoh pekerjaan: Ahli Sosiologi, Guru, Pegawai Perhubungan Awam, Kaunselor.

 

5. Enterprising (E)

Jenis personaliti Enterprising ialah jenis individu yang suka berkerja dan berinteraksi dengan manusia. Mengendalikan persekitaran dengan memperlihatkan ciri-ciri memujuk, bijak berbahasa, ekstrovert,penuh keyakinan. Digambarkan sebagai individu yang pandai dan mahir memanipulasi orang lain dan matlamat akhir mereka untuk mencapai keuntungan. Contoh pekerjaan Esksekutif Pegiklanan, Pengarah Publisiti, Ahli Politik, Jurujual Insurans.

 

6. Conventional (C)

Jenis personaliti Conventional ialah jenis individu yang suka bekerja dengan data dan nombor.Menghadapi persekitaran dengan memilih matlamat dan kegiatan yang direstui oleh masyarakat. Melakukan sesuatu secara terperinci, bersifat akur dan mengikut arahan.Digambarkan sebagai individu yang stereotaip dan tidak asli, sentiasa kemas,dan konservatif.Contoh pekerjaan Penyimpan  Kira-kira, Guru Perdagangan, Akauntan, Jurutrengkas.

 

Alat Ukuran Minat Kerjaya SDS merupakan ujian minat adalah sebagai alat ukuran yang dapat mengenal pasti minat anda terhadap sesuatu bidang pekerjaan. Alat ukuran SDS adalah alat ukuran yang mempunyai format jawapan ‘Suka’ dan ‘Tidak Suka’ atau ‘Ya’dan‘Tidak’.

Alat  ukuran SDS mempunyai 3 bahagian utama iaitu Bahagian I (Kesukaan), Bahagian II (Kecekapan) dan Bahagian III (Senarai Nama Pekerjaan). Alat ukuran SDS mengandungi 192 item dan berupaya mengukur 6 bidang minat iaitu Realistik (R), Investigatif (I), Artistik (A), Sosial (S), Enterprising (E), dan Conventional (C).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

title

Click to add text, images, and other content

LOGO

E-KAUNSELING (PERKHIDMATAN KAUNSELING)En. Asraf Johar bin Salleh

Peg. Psikologi ILP IPOH

KB,PA (KB06900, PA06414)

Ba.Hons Psychology (UKM)

Master Education Counseling (UPSI)


UNTUK SESI KAUNSELING ONLINE ( E-KAUNSELING)

SILA HANTAR EMAIL YANG TERTERA


kaunselor.ilpipoh@gmail.com  (klik here)


SILA SERTAKAN

BUTIR PERIBADI ANDA SEPERTI:

1. NAMA

2.ALAMAT

3. NO TELEFON

4. HARI TEMUJANJI ( JIKA PERLUKAN TEMUJANJI)

5. DAN CERITAKAN MASALAH ANDA

MAKLUMAT ANDA ADALAH DIRAHSIAKAN!!


Unit Psikologi dan Kaunseling sedia membantu.
Whats New!! ( New Page)

1. Ledakan Akhbar

2. Tips Temuduga- kerjaya

3. Ujian Ketagihan Rokok - inventori

4. Kerja kosong- kerjaya

5. Genatik Manusia- psikoperkembangan

:D

 

Di Sebalik Kata-Kata

Quote of the Day

Positive


Personafikasi minda